Andere diersoorten

De fret


De fret is een klein roofdier en een echte carnivoor (vleeseter). Ze kunnen heel tam gemaakt worden en zijn meestal helemaal niet agressief. Ze kunnen 8 a 9 jaar oud worden en leven graag met een paar samen.

Ze kunnen in een kooi gehouden worden maar lopen best ook regelmatig los in huis (onder toezicht). Ze kunnen niet goed tegen stof, het wordt dus afgeraden om kattenbakvulling, stro, hooi,… in de kooi te leggen. Je voorziet best een slaapplaats met een dekentje en een apart wc (fretten kunnen zindelijk worden!) in hun leefruimte. Een fret speelt graag dus voorzie ook zeker speelgoed (geen latex of rubber, dit kan ingeslikt worden en darmobstructies veroorzaken) maar wel bijvoorbeeld pvc pijpen, papieren zakken, balletjes,…

Een vrouwtjesfret wordt loops in de lente en blijft loops, als ze niet gedekt wordt, gedurende het ganse loopsheidseizoen. De loopsheid en de daarmee gepaard gaande hormonale piek kan maanden duren. Het is dan ook niet zo moeilijk te verstaan dat zo’n lange oestrogeenpiek zware gezondheidsproblemen kan geven. De vrouwtjes kunnen zware bloedarmoede krijgen en zelfs sterven. Wil je geen nestje, laat jouw fretje dan steriliseren.

Een fret is een vleeseter. Er zijn speciale frettenvoedingen op de markt. Als snoepje geef je best katten- en hondensnoepjes gemaakt van vleesproducten, kleine stukjes gekookt of gebakken vlees, gekookt ei, eierdooier of een plakje ham (geen fruit,…).

De fret wordt best ingeënt tegen hondenziekte, dit gebeurt op 9 weken, op 12 weken en dan éénmaal per jaar.

”Minder”