De Hond

Een nieuwe pup

Welke pup past bij mij?
Een pup koop je beter niet impulsief; elk ras heeft zijn eigenschappen, activiteit en verzorging. Zoek een ras dat bij jou en jouw levenswijze past. Als je er niet uitgeraakt, kom dan zeker even langs. We maken graag tijd om je meer informatie te geven over de verschillende rassen en welke rassen voor jou geschikt kunnen zijn.

Kies een goede fokker die begaan is met zijn dieren. Ga al eens kennis maken met die persoon en zijn honden, ook al zijn er geen pups. Het moederdier moet ALTIJD aanwezig zijn als u naar een nestje pups gaat kijken. Een stamboom geeft extra garantie over de afkomst van de hond en de onderzoeken (vb voor heupdysplasie,…) die de ouderdieren ondergingen, zo bent u zeker(der) van een gezonde pup. Uiteraard wil dit niet zeggen dat een rashond zonder stamboom minder goed is. Wees gewoon kritisch wat en waar je koopt.

Je kunt ook kiezen voor een kruising. Het is dan wel moeilijker om te voorspellen wat het uitzicht en karakter van de hond zal zijn. De pup zal lijken op zijn moeder en vader, probeer deze dus te bekijken (ook qua karakter). Hebt u geen informatie over het karakter,… van de ouderdieren, luister dan goed naar de mensen waar de pup vandaan komt (asiel, opvanggezin, ….). Zij weten vaak meer over de pup of kunnen helpen bij het kiezen welke pup uit het nestje bij jou past.

Socialisatie
Het is erg belangrijk dat een jonge hond vanaf het begin goed gesocialiseerd wordt. In het ideale geval  is de fokker daar al mee begonnen; wennen aan de stofzuiger, de radio, buiten,…maar ook voor jou is een grote rol weggelegd. Neem de pup mee op de tram, in de auto, naar de hondenschool, de markt, op wandeling,…Laat hem/haar wennen aan verschillende geluiden, dieren,…zo vermijd je dat zij/hij ontwikkelt tot een angstige en labiele hond.

Een Chip
Elke pup die verkocht wordt, moet beschikken over een geldige identificatie. Een tatoeage is niet meer geldig (sinds 2011) dus de pup moet gechipt zijn door de dierenarts.

Komt jouw hond uit het buitenland, dan moet hij/zij nog geregistreerd worden in België. Dit kan gebeuren bij ons op de praktijk.

De organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van de chip is:
DogID, PB 20000, 1600 Sint-Pieters-Leeuw, tel 02/333.92.22, email: info@dogid.be
Wetgeving in verband met import van pups uit het buitenland naar België (12/2014)
Alle pups moeten, vooraleer ze een Europese grens overgaan, gevaccineerd worden tegen rabiës op een leeftijd van minstens 12 weken, waarna ze 3 weken moeten wachten vooraleer ze mogen reizen. Uw dierenartsen hebben de plicht om illegaal ingevoerde pups te melden (zeker als ze uit een niet-rabiësvrij land komen). Dit is geen ‘pest’-maatregel maar een bescherming van de volksgezondheid. Hondsdolheid is besmettelijk en dodelijk voor mensen.

http://www.favv.be/reizen-gezelschapsdieren/

Wist u dat we in dierenkliniek VvD een puppy gedragsconsult aanbieden?

Alexandra helpt u graag op weg in de wondere wereld van uw pup. Ze geeft advies over zindelijkheid, ongewenst gedrag, socialisatie… en antwoordt met plezier op al uw vragen.

Vraag meer info of maak een afspraak aan de balie of op 03/239.31.75

”Minder”

Ontwormen


Een pup moet ontwormd worden op 4, 6 en 8 weken. Nadien elke maand tot de leeftijd van 6 maand bereikt is. Een volwassen hond wordt best om de 3 à 4 maanden ontwormd. Als er wormen afkomen, herhaal dan de behandeling na 3 weken.

”Minder”

Vaccinatie


Om uw hond te beschermen tegen verschillende ziekten is het belangrijk dat hij/zij gevaccineerd wordt. Vaak heeft uw pup al een eerste vaccinatiespuitje gekregen als u hem/haar koopt. De volgende vaccinaties zijn dan op 9 weken, op 12 weken en na een jaar. Nadien worden honden gevaccineerd met een aangepast vaccinatieschema. Het is de bedoeling dat ze beschermd zijn, maar we willen ook niet ‘over’vaccineren. Vandaar dat honden niet meer elk jaar elke vaccinatie krijgen. Vraag gerust meer info aan uw dierenarts.

”Minder”

Vlooien- en tekenpreventie


Om uw hond te beschermen tegen vlooien en teken, gebruikt u best een anti-parasitair product van april tot oktober. In de winter kunt u overwegen om de hond een paar maanden niet te behandelen, er komen dan minder vlooien en teken voor. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond te beschermen. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke één keer per maand worden toegediend. Er zijn ook tabletten die bescherming bieden van 1 tot 3 maanden. Een vlooien-en tekenband kan uw hond beschermen gedurende 7-8 maanden.

”Minder”

Overgewicht

50% van de honden is te zwaar.
Honden met overgewicht hebben een kortere levensduur en een minder gelukkig leven. Ze zullen minder ver kunnen wandelen, minder spelen en hebben een groter risico op allerlei kwaaltjes (suikerziekte, hartfalen, artrose, ademhalingsproblemen…).

Vooral na castratie/sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Door hormonale veranderingen heeft het lichaam minder calorieën nodig. Als u dezelfde voeding in dezelfde hoeveelheid blijft geven, zal dit tot overgewicht kunnen leiden.

Ook oudere honden zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid. Ze zijn rustiger en hun metabolisme vertraagt. Ze hebben dus aanzienlijk minder calorieën nodig dan een jonge spring in ’t veld.

De meeste honden zijn te zwaar omdat ze te veel voer krijgen.

Hoe kan ik mijn hond laten afvallen?
1. Laat de dierenarts(assistent) het ideale gewicht voor uw hond bepalen. Baseer u niet op rastabellen, de ene rashond is nu eenmaal groter/forser gebouwd dan de andere.
2. Zet uw hond op dieet. Gewoon minder brokken van zijn gewone voeding geven, is meestal niet voldoende. Hij/zij zal honger hebben en zal te weinig voedingsstoffen/vitamines/… binnenkrijgen.

De keuze van een hoogstaande vermagerings-voeding is essentieel. Hiermee heeft uw hond geen honger en krijgt hij/zij alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Maak een afspraak met onze voedingsdeskundige voor een dieet op maat van uw hond. Ze geeft u advies over hoeveelheden voer en snacks. Ze volgt ook het gewicht van uw hond op.

3. Weeg de dieetvoeding af en verdeel deze over verschillende maaltijden per dag.
4. Weeg uw hond elke maand. Zo kunt u het gewichtsverlies opvolgen. Heeft uw hond het ideale gewicht bereikt, dan kunt u iets meer eten geven om dit gewicht te behouden. U kunt uw dier gratis bij ons komen wegen.
5. Beperk snacks: een koekje voor een klein hondje vervult vaak al een behoorlijk deel van zijn dagelijkse caloriebehoefte. Uw hond belonen kan ook met een aai, een balletje of een trekspelletje. Bedelt uw hond aan tafel, zet hem/haar dan even in een andere ruimte. Kunt u hem/haar niet wegzetten en/of wil u toch iets geven, zet dan een potje van zijn/haar snacks op tafel.
6. Geef uw hond meer beweging. Meer beweging betekent meer calorieën verbranden, meer spieropbouw en meer vetverbranding. Door de aanpassing van het metabolisme zal de hond zijn ideale gewicht beter kunnen behouden en zal een jojo-effect vermeden worden.
7. Doe (een deel van) de brokjes in een voederpuzzel en laat de hond actief op zoek gaan naar zijn eten.

”Minder”

Artrose


Artrose komt vaak voor bij oude honden (slijtage) maar ook jongere honden kunnen artrose krijgen. Artrose bij jonge honden is meestal het gevolg van een trauma (vb een kruisband-ruptuur) of een verkeerde belasting/slechte aanleg van het gewricht (vb heupdysplasie, elleboogdysplasie).

Wat is artrose?
Een gewricht is een verbinding tussen twee botten met daaromheen het gewrichtskapsel. De uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen. Het gewrichtsvocht zorgt ervoor dat alles soepel ten opzichte van mekaar beweegt.
Bij artrose zal het kraakbeen aangetast worden en langzaamaan verdwijnen. Het gewricht zal niet meer zo soepel kunnen bewegen. Er ontstaat een ontstekingsreactie in het gewricht en de hond krijgt pijn.

Hoe herken je artrose?
stijf lopen
moeilijk opstaan
manken

janken
poot omhoog houden/ontlasten

Hoe stellen we een diagnose?
Een goed klinisch onderzoek is belangrijk. De dierenarts zal kijken hoe erg de gewrichten beschadigd zijn. De beweeglijkheid wordt getest, de opzetting van het gewricht en de pijnlijkheid geëvalueerd en de graad van manken wordt vastgesteld. Een RX-foto geeft aanvullende informatie.

De behandeling
Artrose is helaas niet te genezen. De therapie bestaat uit pijn-bestrijding en remmen van verdere gewrichtsafbraak. Er is vaak ook een verandering in levensstijl nodig. De hond moet vermageren (indien nodig) en de spieren moeten worden versterkt door gedoseerde beweging.
Gedoseerde beweging is heel erg belangrijk. Een hond die veel stilzit zal spiermassa verliezen en de gewrichten worden stram. Goede bewegingen voor uw hond zijn: stappen, joggen, zwemmen,… . Schokken op en onverwachte bewegingen van de gewrichten moeten worden vermeden; springen, balletjes gooien, …zijn niet goed. Beweging moet opgebouwd worden en er moet rekening gehouden worden met de conditie en gewrichtsproblemen van uw hond. Vraag advies aan onze artsen en assistenten.
Ontstekingremmers/pijnstillers zijn vaak onontbeerlijk voor honden met artrose. Een gewricht met artrose zal nu eenmaal gemakkelijker ontsteken en dit veroorzaakt meer pijn.
Gewichtsbeperking
Elke extra kilo is een extra belasting voor de gewrichten. Vraag dieet-advies aan onze assistenten. Ze zullen u met veel plezier begeleiden naar het ideale gewicht voor uw huisdier.
Artrose-voedingssupplementen zijn een nuttige aanvulling. Ze helpen het gewrichtskraakbeen gezond te houden en te herstellen. Er bestaan verschillende producten (siroop, tabletten, poeder) alsook volledige brokvoedingen waar de supplementen reeds inzitten. Vraag ernaar aan de balie!
Acupunctuur kan ingezet worden voor pijnverlichting. Wij hebben ervaren acupuncturisten in de praktijk. Maak gerust een afspraak.
Osteopathie, kine en hydrotherapie hebben zeker ook hun nut bewezen.
Chirurgie kan artrose niet genezen. Soms echter kan een deel van een aangetast gewricht vervangen worden (vb nieuw heupgewricht) of kan een versleten gewricht vastgezet worden zodat de pijn weggenomen wordt.

”Minder”