Patiënt in de kijker

Een kale plek bij Lexie
Lexie, een maltezer van een jaar, had sinds een heel aantal maanden een kale plek op zijn flank die steeds maar groter werd. Collega-dierenartsen hadden al een heel aantal onderzoeken gedaan en behandelingen geprobeerd maar er was niets dat echt hielp. Lexie werd kaler en kaler…Na een uitgebreid dermatologisch en een microscopisch onderzoek werden er huidbiopten genomen. De diagnose luidde: ischemische dermatopathie. Dit is een huidaandoening waarbij er kale plekken ontstaan door een verminderde doorbloeding van de huid. De oorzaak is vaak niet te achterhalen maar, bij jonge honden, wordt het vaak veroorzaakt door bepaalde vaccinaties. Een gepaste behandeling werd ingesteld en eindelijk begon de vacht van Lexie terug te groeien. op termijn zal geprobeerd worden om deze medicatie ook weer af te bouwen aangezien verschillende studies beschrijven dat, bij jonge honden, de ziekte weer kan verdwijnen na een aantal maanden.

 

Er is een grote kale plek zichtbaar op de zijkant van Lexie.

De evolutie van de pels na 1 maand (links) en na 3 maanden (rechts).

 

WOEKIE
Woekie, het dwergkonijn, werd aangeboden in de dierenkliniek omdat hij zich niet goed voelde. Hij at minder, zat in mekaar gedoken en zijn eigenaar had de indruk dat hij pijn had. Tijdens een grondig onderzoek voelde de dierenarts iets hard in zijn buik en er werd besloten om een rx-foto te nemen. Er was duidelijk te zien wat het probleem was, de blaas van dit arme konijntje zat vol met steentjes…

 

Er werd beslist om de steentjes operatief te verwijderen. Er zijn twee zaken heel erg belangrijk na een operatie van een konijn: pijnstilling en het feit dat het dier zo snel mogelijk weer gaat eten. Dit is ook de reden dat Woekie even bij ons in hospitalisatie bleef. Zodra we zagen dat hij begon te knabbelen en hij geen pijn had, kon hij naar huis.  Hij zal nog een paar weken van dichtbij gevolgd worden door onze dierenartsen en een aangepaste voeding zal ervoor moeten zorgen dat hij geen blaasstenen meer vormt.

 

 

BLOED VOOR FELIX
Soms worden er erg zieke katten binnengebracht…en heel soms hebben ook poezen een bloedtransfusie nodig.

Wat zijn de indicaties voor een bloedtransfusie?
* zware bloedarmoede door een bloeding (inwendig of uitwendig)
* zware bloedarmoede doordat de kat zelf haar eigen rode bloedcellen afbreekt (IMHA= immuungemedieerde hemolytische anemie)
* problemen met de bloedstolling (door een vergiftiging of een auto-immuun proces)
*…

Kiki Vleeschouwers
Kiki Vleeschouwers

 

Hebben katten ook bloedgroepen?
Ja, katten hebben bloedgroepen, net als ons. Er zijn 3 bloedgroepen, A, B en AB. 90% van de katten hebben bloedgroep A. Bloedgroep B zien we eerder bij raskatten en AB is zeer zeldzaam. Ideaal doen we een bloedgroepbepaling van de donor en de kat die het bloed nodig heeft. Soms is er echter geen tijd om dit te bepalen en gebruiken we een donorkat waarvan we weten dat ze bloedgroep A heeft.

Hoeveel bloed wordt er afgenomen van een kat?
Uiteraard kan er geen 600 ml bloed (zoals bij de mens) worden van de donorkat. We gebruiken maximaal 50 ml.

 

RENA
Rena werd in spoed binnengebracht door zijn ongeruste eigenaar. Deze jonge kater was in de namiddag buiten geweest en had nu grote moeilijkheden om te stappen. Na een grondig onderzoek werd een rx-foto genomen. Hierop was te zien dat het bekken gebroken was. Er was een breuk van het ‘acetabulum’, dit is de kom waar de heupkop in beweegt. Rena was vermoedelijk aangereden…

Kiki Vleeschouwers
Kiki Vleeschouwers

 

Telkens deze kat op haar poot steunde, duwde ze de breuk open en dit veroorzaakt uiteraard pijn. De verschillende mogelijkheden werden met de eigenaar besproken en er werd geopteerd om operatief in te grijpen. De heupkop van het dijbeen werd verwijderd zodat de breuk kon genezen. De spieren rondom het heupgewricht zullen dan voor genoeg stabiliteit zorgen. Rena zal deze poot in de toekomst weer normaal kunnen gebruiken om in de bomen te klimmen en vogeltjes achterna te zitten.

Kiki Vleeschouwers

 

Een week na de operatie werd een controle-foto gemaakt en steunde hij al op zijn vier pootjes. Dit komt helemaal goed!