Diensten

Consultaties

u kan bij ons terecht voor gewone consultaties, steeds na afspraak

Acupunctuur

VvD beschikt over verschillende dierenartsen die acupunctuur beoefenen. Bel gerust voor meer info of het maken van een afspraak.

”Lees meer”


Acupunctuur is een oosterse manier van behandelen die al meer dan 3000 jaar op mens en dier wordt toegepast. Het is een techniek om pijn te verlichten en het functioneren van verschillende organen te verbeteren door welbepaalde punten in het lichaam te stimuleren.
Het aanprikken van deze punten geeft:
* een plaatselijke reactie die de doorbloeding verbetert en de zenuwbanen prikkelt
* een veralgemeende reactie die een stimulatie geeft van het autonome zenuwstelsel (sympathicus en parasympaticus). Deze zorgt voor vrijzetting van verschillende lichaamseigen stoffen (hormonen, endorfines, serotonines,…).

Wanneer kan acupunctuur hulp bieden?

orthopedische problemen: heupdysplasie, knieproblemen, discus hernia, verlammingsproblemen, spierproblemen,…

luchtwegaandoeningen: asthma bij de kat,…

maagdarmproblemen: obstipatie, braken, diarree, krampen

epilepsie

problemen met specifieke organen: lever, nieren,…

Het is belangrijk om te vermelden dat een voorafgaand onderzoek door uw dierenarts, met een correcte diagnose van het probleem, onontbeerlijk is alvorens men met acupunctuur kan starten.

Is acupunctuur pijnlijk?
Door het gebruik van hele dunne, flexibele naaldjes zullen enkel zeer gevoelige dieren iets reageren. Vaak ziet men tijdens de behandeling reacties van het lichaam (hijgen, relaxatie (gaan liggen), dwangbewegingen (overmatig likken), haren die recht komen,…Dit zijn geen uitingen van pijn en deze reacties verdwijnen na de sessie.

Hoe lang duurt een sessie?
De duur van de sessie hangt af van de klachten van het dier. Bij acute problemen duurt een behandeling soms maar een paar minuten, andere patiënten worden tot een half uur behandeld.
De frequentie van behandelen hangt af van patiënt tot patiënt. Een acuut probleem wordt om de paar dagen behandeld, een chronisch probleem ongeveer om de week.
Gemiddeld moet men rekenen op een behandelduur van 3-6 weken.
Verbetering wordt verwacht na maximaal 4 sessies.

Is acupunctuur veilig?
Bij gebruik van steriele wegwerpnaalden is er geen gevaar voor infecties.
Wat de bijwerkingen betreft, kan er eventueel een kortstondige verergering van de symptomen optreden. Deze zullen vanzelf weer verbeteren. Er zijn geen bijwerkingen op lange termijn.

”Minder”

Chirurgie

VvD beschikt over een voorbereidingsruimte en 2 goed geëquipeerde operatie-kamers (met gas-anesthesie). Zo kunnen we uw huisdier zo veilig mogelijk onder narcose brengen en monitoren gedurende de ingreep.

”Lees meer”

Routine-operaties (sterilisaties, castraties, huidgezwelletjes, tandsteen verwijderen,…) worden dagelijks uitgevoerd. Ook voor meer gespecialiseerde ingrepen (maagdarmchirurgie, blaasoperaties, kruisbandoperaties, bos-operaties, ,…) kunt u bij ons terecht. Goed opgeleide chirurgen voeren deze ingrepen uit.

”Minder”

”nabehandeling

De meeste dieren zijn na een operatie behoorlijk wakker als ze naar huis gaan. Is uw dier toch nog wat slaperig of stilletjes, voorzie dan een rustig en warm plekje waar het de tijd krijgt om helemaal terug bij zijn/haar positieven te komen.

Eten en drinken
Eens uw dier goed wakker is, mag het een beetje drinken. ’s Avonds kunt u eveneens een kleine portie eten aanbieden. Braakt het dier of heeft het geen honger, neem dan het eten weg en probeer het morgen opnieuw.

Pijn?
Bij elke operatie krijgt het dier een pijnstiller die 24 uur werkt. Bij sommige, zwaardere ingrepen geven wij extra pijnstillende medicatie mee voor de eerste dagen.

Wondverzorging
Uw dier mag niet aan de wonde likken, bijten of krabben. Dit kunt u verhinderen door een kraag of een honden/katten-t-shirt aan te doen. Deze t-shirts zijn bij ons verkrijgbaar. Ontsmetten van de wonde mag, maar moet niet. Het is niet abnormaal dat de wonde de dagen na de operatie wat gezwollen of rood is. Ook een paar druppeltjes wondvocht (roze) kunnen gezien worden.

Algemene conditie
Uw dier kan wat rustiger zijn en minder eetlust hebben de dag na de operatie. Daarna moet de eetlust en het gedrag weer zijn zoals voordien.

Katten!
Katten dienen minstens 3 dagen binnen gehouden worden na de ingreep wegens vertraagde reflexen door de verdoving. Een kat mag niet buiten met een kraag of een t-shirt.

Wanneer neemt u contact op met uw dierenarts?

* uw dier start niet met eten/drinken de dag na de operatie
uw dier blijft erg stilletjes de dagen na de operatie
de wonde lijkt ontstoken (rood, gezwollen, etterige uitvloei, stinkend) of er zijn draadjes uit
uw dier heeft koorts (>39°C)
u maakt zich zorgen

Knaagdieren
zie foldertje onder rubriek knaagdieren

”Minder”

Hospitalisatie

Wij beschikken over een grote, comfortabele hospitalisatie-ruimte waar de dieren voor korte of langere tijd kunnen verblijven. De operatie-patiëntjes worden er in alle rust en onder toezicht wakker. Er is een eveneens een couveuze voor kleine dieren (knagertjes, pups/kittens,…).

 

Vaccinatieadvies en Titeren

”Lees meer”

In dierenkliniek VvD vinden we het belangrijk om alle dieren zo goed mogelijk te beschermen tegen verschillende ziekten. Maar we willen ook niet ‘over’vaccineren. Daarom bieden we ‘vaccinatie op maat’ aan. We bekijken samen de vaccinaties van uw hond of kat en kijken wat hij/zij nodig heeft. Het is ook mogelijk, bij honden, om in een druppel bloed de afweerstoffen tegen bepaalde ziekten te bepalen (=titeren). Op basis van de uitslag wordt er dan beslist om al dan niet te vaccineren.

”Minder”

Dermatologie

Er zijn veel huisdieren met huidproblemen, gaande van een vlooieninfestatie tot een allergie of een vreemde immuungemedieerde ziekte. Hebt u een dier dat al even op de sukkel is met een huidprobleem, maak dan een afspraak met onze dermatoloog. Een eerste huidconsult kan al gauw een uurtje in beslag nemen. Leg aan de telefoon dus steeds goed uit of het gaat over een langdurend probleem, eventueel voorgaande onderzoeken, welke symptomen u ziet enzovoort. Op basis hiervan kunnen wij voldoende tijd voor u inplannen.
Enkele tips als u komt voor een langdurig huidprobleem:

”Lees meer”

– Voorzie zelf voldoende tijd (met een eerste huidconsult zijn we toch snel een uur bezig!).

– Was het dier NIET de dagen voor u naar de praktijk komt !

– Breng alles mee van medicatie dat het dier al gehad heeft en eventuele uitslagen van voorgaande onderzoeken.

– Ook de voeding kan belangrijk zijn. Kent u het merk en de soort?

– Hou er rekening mee dat vele huidproblemen niet na 1 visite opgelost zijn. De zoektocht naar de oorzaak van het probleem kan wel even in beslag nemen. Eens we de ziekte geïdentificeerd hebben, zullen we samen met u de verschillende behandelingsmogelijkheden overlopen en de beste behandeling voor uw huisdier selecteren.

”Minder”

Inwendige problemen

Dit zijn alle ziekten van de spijsverteringsorganen (vb braken, diarree), blaas (plasproblemen) en alle andere organen (lever, nieren,…). Vaak zal een bloedname, mest- en/of urine-onderzoek nodig zijn om een juiste diagnose te kunnen maken. Soms is ook een echografie of een rx-foto nodig.

 Bloed-en urine-onderzoeken

Door de nauwe samenwerking van een labo vlakbij, hebben wij vaak de dag zelf nog de resultaten van deze onderzoeken.

Gedragsadvies

Hebt u problemen met het gedrag van uw hond of kat, vraag info! We hebben verschillende mensen die zich toeleggen op gedragsproblemen die u met veel plezier tips zullen geven. Voor meer gecompliceerde problemen kunt u een afspraak maken voor gepersonaliseerd advies. Eén van onze medewerkers is gecerficieerde cat-coach (Felinova); het (ongewenste) gedrag van uw kat heeft voor haar geen geheimen meer. Ze kan u begeleiden naar een oplossing voor elk probleem.

Endoscopie

Bij deze ingreep gaan we met een klein cameraatje kijken in vb de maag of darm. We kunnen zo ook stukjes weefsel verzamelen om te laten onderzoeken en een beter idee te krijgen van het probleem van uw huisdier.

Doorverwijzing

Bent u doorverwezen door uw dierenarts voor een meer gespecialiseerde consulatie/ingreep in dierenkliniek VvD, breng dan alle verslagen en reeds gegeven medicatie mee. Zo kunnen we u zo goed mogelijk verder helpen.

Echografie

Zowel voor opnames van de borstkas (in geval van hartproblemen) als van de buik (lever, milt, darmen, blaas,…) kunt u bij ons terecht.

Digitale radiografie

De rx-foto’s van hoge kwaliteit zijn snel beschikbaar. Zo kunnen we uw dier nog beter helpen.

Voeding en voedingsconsulten

VvD beschikt over een uitgebreide voorraad aan onderhouds- en medicinale voedingen. Advies over de geschikte voeding voor uw huisdier kunt u steeds vragen aan de balie. Voor meer gecompliceerde problemen en advies kunt u een afspraak maken bij onze voedingsdeskundige.

cat