kitten-in-a-cat-carrier-white-background2

Zonder stress met de kat naar de dierenarts

10 tips voor een stressloze rit naar de dierenarts!

We zien in de praktijk dat katten te weinig bij de dierenarts langsgaan. Nochtans is een regelmatige controle belangrijk om ziekten vroeg op te sporen en op tijd te behandelen. De reden dat vele katten-eigenaars niet uitkijken naar een dierenartsenbezoek voor hun viervoeter is ongetwijfeld het gevecht met het reismandje en de stress die gepaard gaat met de verplaatsing naar de praktijk. Daarom geven we jullie extra tips:

1. Transporteer uw kat nooit los in de auto. Plaats hem/haar in een stevige reismand die langs boven en aan de voorkant opengaat en die met een scheidingswand in twee delen opgedeeld kan worden (als de bovenkant gemakkelijk verwijderbaar is, kan men angstige katten onderzoeken zonder ze uit de reismand te halen)

2. Wen uw kat aan de reismand. Plaats de reismand (ruim op voorhand) thuis op een plaats waar uw kat hem als deel van het meubilair kan beschouwen. Door de reismand veel te zien raakt hij er vanzelf vertrouwd mee. Een schaaltje melk, een hapje natvoer, wat koekjes of een leuk dekentje in de reismand maken die vaak al een heel stuk leuker.

3. Maak de reismand zo comfortabel en vertrouwd mogelijk door er een dekentje met uw geur of die van uw kat in te leggen. Verstuif minstens 30 minuten voor vertrek synthetische gezichtsferomonen van katten (Feliway) op de stof.

4. Als uw kat niet spontaan in de reismand wil, neemt u hem rustig vast en plaatst u hem langs de opening aan de bovenkant in de reismand. Als uw kat volstrekt weigert om in de reismand plaats te nemen kunt u hem ook in een handdoek (met zijn geur of feromonen op) wikkelen en zo in de reismand plaatsen.

5. Zorg er in de auto voor dat de reismand niet heen en weer schudt tijdens het rijden door hem op de grond tegen de voorzetel te stutten of door hem met de veiligheidsgordel op de achterbank te bevestigen.

6. Rijd voorzichtig, luister niet naar luide of harde muziek en praat zacht tegen uw kat om hem gerust te stellen. Hoe rustiger u als baasje bent, hoe beter uw kat zich voelt. De meeste reizen liefst in een reismand die door een deken afgedekt is.

7. Als u uit de wagen stapt om naar de praktijk te gaan, zorg dan dat u niet met de reismand schudt of dat ze niet tegen uw benen botst

8. Aan de onthaalbalie vraagt u onze assistent waar u mag gaan zitten en waar u de reismand kunt zetten. Wij raden u sterk aan om de voorkant van de reismand naar u toe te keren (en niet naar de andere katten!) en het deksel niet van de reismand te verwijderen zolang u zich in de wachtruimte bevindt. Plaats de reismand liefst op een hoogte, naast u op de bank of op onze speciale kattenpaal. Probeer een rustig plekje te kiezen, niet vlakbij die blaffende hond. Vele katten appreciëren een deken dat over de reismand geplaatst wordt.

9. Als u meer dan één kat heeft, moet u bepaalde voorzorgen nemen als u één van uw dieren mee naar huis neemt, met name na een lang verblijf in de praktijk. Laat de terugkerende kat enkele minuten in zijn reismand zitten om de reactie van de andere katten te kunnen observeren. Als al uw katten rustig blijven, kunt u de reismand openen en het dier zich bij zijn soortgenoten laten voegen. Als u spanning tussen uw katten opmerkt, komt dat waarschijnlijk doordat de kat die pas thuisgekomen is nog naar de praktijk ruikt. Laat de genezen kat in dat geval minstens 24 uur in een gescheiden ruimte (natuurlijk met een kattenbak, eten en vers water!) verblijven, zodat ze weer meer vertrouwd zal ruiken.

10. Goed om te weten: het is belangrijk dat u een reismand kiest waarvan de bovenkant volledig verwijderd kan worden.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vvddiere/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed.