Cocker Spaniel playing in the mountains in deep snow

Sneeuwvoetjes en winterneuzen

De meeste honden vinden sneeuw geweldig en staan te popelen voor een fikse sneeuwwandeling. Met deze tips kunnen ze veilig de koude in.

1. Wrijf voor de wandeling de voetjes in met vaseline, winterpad-crème,…om de zooltjes te beschermen tegen kloven en wondjes (door het zout en de sneeuw). Spoel nadien de voetjes af met lauw water en verwijder al de sneeuw en ijsklompjes van tussen zijn/haar tenen. Je kan de hond ook schoentjes aandoen.
2. Laat jouw hond niet teveel sneeuw eten. De meeste honden worden misselijk, gaan braken en/of krijgen diarree.
3. Vermijd onderkoeling. Gaat jouw hond rillen, wordt hij/zij rustiger en stiller en ademt hij/zij moeilijker, dan is jouw hond misschien wel onderkoeld. Probeer de hond zo snel mogelijk weer op te warmen. Neem de hond op (indien mogelijk) en draag het dier dicht tegen je. Warm hem/haar thuis verder op met een deken, warmwaterkruik, kersenpitkussentje,…Geef wat extra voer om weer op krachten te komen.
4. Iedereen kent ze wel: de hondenjasjes. De meeste honden hebben een dikke vacht en hoeven dus echt geen jas aan. Maar rassen met een dunne pels (zoals windhonden) worden toch best beschermd tegen guur weer en voor hen is een jas geen overbodige luxe.
5. Ga je wandelen bij slechte zichtbaarheid of ’s avonds? Zorg dan dat zowel jij als jouw hond goed zichtbaar zijn. Doe de hond een fluovestje aan en/of gebruik een lichtje aan de halsband.

Comments are closed.